Digitalisering

 

KBO-PCOB is van mening dat senioren te allen tijde moeten kunnen participeren in de digitale samenleving.
We stimuleren ouderen tot deelname en pleiten ervoor dat digitale toepassingen van overheden en gezaghebbende organisaties geschikt gemaakt worden en zijn voor personen die minder digitaal vaardig zijn. Daarom pleiten we voor een blijvend vangnet voor wie digitaal niet vaardig (genoeg) is.

Digitale veiligheid

Voor de veiligheid van apparaten en je gegevens ben je deels afhankelijk van bedrijven en overheden, maar je kunt ook zelf een aantal maatregelen treffen om beter beschermd te zijn.
Herkennen van trucs die criminelen gebruiken, Houd je apparaten up to date, gebruiken sterke wachtwoorden en back-up je gegevens.
We zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Goed opletten

Hoe voor de hand liggend het ook is, de belangrijkste veiligheidsmaatregel is goed opletten. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat het meestal ook. Vul niet zomaar ergens je gegevens in.
Bekijk vooral ook e-mail met de nodige scepsis en klik niet op de linkjes en bijlages, tenzij je er 100% zeker van bent dat ze in orde zijn. Criminelen verzinnen allerlei trucjes om je te laten klikken en op het eerste gezicht zijn nagemaakte mailtjes en websites soms niet van echt te onderscheiden.

Criminelen gebruiken spoofing

Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin. Het voornaamste doel is om slachtoffers veel geld te ontfutselen. Er zijn meerdere varianten van spoofing. Lees hier meer over spoofing.

Updaten

Software bestaat uit duizenden, soms miljoenen regels programmeercode. Hackers vinden daar regelmatig zwakke punten in en kunnen zo kwaadaardige software via een achterdeurtje op je pc krijgen. Houd al je software van besturingssysteem (zoals Windows, maar ook je telefoon en tablet) tot losse programmaatjes en browseraanvulling up-to-date. Zo verklein je de kans op problemen.

Wachtwoorden

Gebruik veilige wachtwoorden. Hackers kunnen soms in korte tijd miljoenen wachtwoorden kraken en proberen daarbij vaak veelgebruikte wachtwoorden, woordenboekwoorden en variaties/combinaties daarvan.
Kies wachtwoorden die voldoende lang zijn, bij voorkeur 12 letters of meer en die op een willekeurige reeks tekens lijken. Bijvoorbeeld de eerste letters van een zin die je kunt onthouden. Zo wordt ‘De ontdekking van de hemel van Harry Mullisch is niet mijn favoriete boek’ het wachtwoord DovdhvHMinmfb. Of kies minimaal 4 willekeurige woorden achter elkaar.

Back-ups en ransomware

Maak regelmatig back-ups van je gegevens. Het belang van back-ups is de laatste jaren flink toegenomen. Niet alleen zijn steeds meer persoonlijke gegevens alleen digitaal beschikbaar, de gevaren zijn ook groter dan ooit. Vooral ransomware, kwaadaardige software die al je persoonlijk bestanden gijzelt, is verraderlijk.
De criminelen achter de gijzelsoftware vragen honderden euro’s om je bestanden weer vrij te geven en als je geen back-up hebt is er vaak geen andere manier om er weer bij te komen. Ransomware kun je oplopen door nepmails, maar bijvoorbeeld ook door het bezoeken van een gehackte en besmette website.
Ransomware kan ook een aangesloten harde schijf besmetten, bewaar daarom een back-up los van de computer. Zorg bij voorkeur voor 2 kopieën van je gegevens, waarvan een op een andere locatie, zodat je ook bij inbraak of brand niet alles kwijt bent.

Bewustwording digitaal nalatenschap

Bewustwording digitaal nalatenschap van groot belang. Op 20 november is in de Tweede Kamer gesproken over digitaal nalatenschap. KBO-PCOB gaf in voorbereiding hierop aan dat het van groot belang is dat er meer bewustwording komt over dit onderwerp.
Lees meer

Meer over digitalisering op de landelijke website van KBO-PCOB.